Medusa: Maya Fridman

Topcelliste Maya Fridman speelt: Medusa (met o.a. Cellosuite no1 Bach)

Medusa is een vierdelige cyclus voor cello, stem en elektronica. Het is een muzikale vertelling voor cello, stem en elektronica over het verborgen verhaal achter Medusa's misbruik, transformatie en opgang. In de versie van Saskia Venegas wordt Medusa niet onthoofd, maar transformeert ze haar pijn in wijsheid. Haar stem keert terug en wordt vergezeld door die van haar zusters, Medusa wordt een helder leidend licht, ze verandert in een Godin.

We hebben allemaal wel eens gehoord van de Griekse mythologische monsterlijke figuur van Medusa, maar wat gaat er nu eigenlijk achter haar verhaal schuil? De transformatie van Medusa van een vrouw in een monster is een goed voorbeeld van de verschrikkingen en wonden die worden toegebracht aan verkrachtingsslachtoffers. Ooit was Medusa een mooie beschermster van Athena’s tempel. Haar schoonheid trok de aandacht van vele mannen. Athena, uit woede, gaf Medusa de schuld en transformeerde haar in een beestachtige Gorgona. Medusa verloor niet alleen haar menselijke trekken maar onderging ook de vloek om iedereen die in haar ogen zou kijken in steen te veranderen.

Maya Fridman wil de nachtmerrie van de vrouwen ontsluieren die lijden aan een posttraumatische stressstoornis als gevolg van sexueel misbruik. Een stoornis die de psyche van de slachtoffers verandert en hun oorspronkelijke persoonlijkheid verduistert en verbergt. Het gevoel van verlatenheid, niet gehoord of gezien te worden wordt aldus  door de slachtoffers herleefd. Zij worden aan de kant gezet net als Medusa op het eiland.

We moeten in de ogen van Medusa durven kijken en begrijpen dat het de vogel is die ons versteent...en niet de slang.

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
zo 08 oktoberokt 2023 15:00 Veerensmederij - Amersfoort 033-2020929 Online bestellen

Trailer

Muziek

Giovanni Sollima: Hell 1

Johan Sebastian Bach: Sarabande from Violin Partita No. 1

Johan Sebastian Bach: Cello Suite no. 1

Saskia Venegas: Medusa