MOZART MOVIES: Zauberflöte Requiem

"Holland Opera maakt zulke mooie films. Zonde om daar niiet meer mee te doen!" In het weekend van 3, 4 en 5 februari kun je op groot scherm de films van afgelopen producties bekijken. 3 X MOZART: Don Giovanni, Zauberflöte/Requiem en Divorce of Figaro.

Zaterdag 4 februari: Zauberflöte/Requiem de film

Prijzen
Filmkaartje €10,- inclusief koffie/thee vooraf 

 

Mozart schreef de Zauberflöte en het Requiem in de laatste maanden van zijn korte leven.

Die Zauberflöte zit vol raadsels. Want waarom veranderen de karakters van de Koningin van de Nacht en Sarastro in de 2e akte t.o.v. de 1e akte, had het te maken met een concurerende opera die in die tijd werd gespeeld en op die Zauberflöte leek.  En waarom is de proloog over de Koning van de Nacht niet door Mozart op muziek gezet?

Ons verhaal is een combinatie van twee werelden: de kille, zwart-witte wereld van de Koningin van de Nacht en de kleurrijke wereld waarin Tamino vertoeft en waarin hij volwassen wordt. Een opera over de angst voor en het verzoenen met de dood, het verlangen naar onvoorwaardelijke liefde en een ode aan het leven.

Zauberflote Requiem is een mix van die Zauberflote en het Requiem van Mozart. Het is vooral muziek van die Zauberflöte waarnaast Holland Opera muzikale verdieping zocht middels de muziek van het Requiem. Van het Requiem worden de delen die Mozart geschetst heeft gebruikt. Schetsen die overigens op de achterkant van de partituur voor die Zauberflöte waren geschreven.

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
za 04 februarifeb 2023 20:00 Veerensmederij - Amersfoort 033-2020920 Online bestellen

Trailer

Recensies

NRC ★★★★
'Mozarts ‘Zauberflöte’ en ‘Requiem’ levert mooie combi-opera op.
In ‘Zauberflöte Requiem’ van Mozart vertolken de hoofdrolspelers van Holland Opera hun personages met verve. De voorstelling werkt als „een verdubbelaar van menselijk geluk” 

Theaterkrant ★★★★
'Die Zauberflöte zoals je hem niet eerder hoorde. Doordat de muziek uit het Requiem in deze opera is verwerkt en dus niet alleen vertolkt maar ook verbeeld wordt, komt het bovendien nog meer binnen. Wat het Zauberflöte Requiem vooral indrukwekkend maakt, is de fantastische zang van de solisten. De drie dames, Tamino en Papageno klinken verrukkelijk. De ster van de avond is Morgane Heyse als Koningin van de Nacht, die haar aria’s niet alleen feilloos ten gehore brengt, maar zich ook volledig inleeft in haar rol.'

Makers

A film by Joke Hoolboom and Ruben Pest | music W.A. Mozart | directed by Joke Hoolboom | costumes Esmee Thomassen | stage design Douwe Hibma | light design Maarten Warmerdam | video-mapping Mr Beam 

Starring: Morgane Heyse, Jeroen de Vaal, Katrien Baerts, Martijn Cornet, Elisabeth Hetherington, Ekaterina Levental, Leonie van Rheden

Also Starring: Jaap Sletterink, Alexander de Jong, Jeanette van Schayk, Adrian Fernandez

Orchestra and choir: Carthago Consort, jongNBE, Cappella Amsterdam conducted by Niek Idelenburg

Locatie

Theater Veerensmederij 
Soesterweg 330
 Amersfoort

met de trein: vanaf Amersfoort Centraal 10 minuten lopen (uitgang Mondriaanplein) 

met de fiets: fietsrekken voor het theater

met de auto: gratis parkeren voor de deur.