Ragazze Quartet & Martijn Cornet - Winterreise

Martijn Cornet en Ragazze Quartet brengen een indringende versie van Schubert’s Winterreise, in een arrangement voor bariton en strijkkwartet.

Winterreise neemt een centrale plaats in in het liedoeuvre van Schubert en in de harten van de liefhebbers van zijn muziek. Van het werk verschenen tot op heden honderden cd-opnames. De reeks van 24 liederen is oorspronkelijk geschreven voor een duo van zang en piano. Op verzoek van het Ragazze Quartet –nieuwsgierig naar nieuwe klankkleuren in de liederen- maakte arrangeur Wim ten Have een bewerking van de pianopartij. De hang naar het onbekende, en onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise. Deze reis is niet zomaar een reis: het is een enkele reis naar het onbekende.

“Fantastisch hoe de bewerking van dit meesterwerk de strijkersklank laat mengen met de geweldige stem van Martijn Cornet. Wij sloegen stijl achterover bij de eerste noten van deze nieuwe versie en kunnen niet wachten het aan iedereen te laten horen”
- Ragazze Quartet


Duur concert: 70 min, geen pauze

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
za 28 mei 2022 20:30 Veerensmederij - Amersfoort 033-2020929 Online bestellen

Muziek

 Franz Schubert – Winterreise op. 89, D. 911

1. Gute Nacht
2. Die Wetterfahne
3. Gefror'ne Thränen
4. Erstarrung
5. Der Lindenbaum
6. Wasserflut
7. Auf dem Flusse
8. Rückblick
9. Irrlicht
10. Rast" (twee versies)
11. Frühlingstraum
12. Einsamkeit (twee versies)
13. Die Post
14. Der greise Kopf
15. Die Krähe
16. Letzte Hoffnung
17. Im Dorfe
18. Der stürmische Morgen
19. Täuschung
20. Der Wegweiser
21. Das Wirtshaus
22. Mut
23. Die Nebensonnen
24. Der Leiermann

Recensies

NRC - Interview met Martijn Cornet

De Gelderlander - 5 sterren

Trouw - Interview Martijn Cornet

Volkskrant - 4 sterren

Reviews

‘Kom vandaag bij Schober, ik zal jullie een cyclus huiveringwekkende liederen voorzingen. Ik ben benieuwd wat jullie zeggen. Ze hebben mij meer aangegrepen dan ooit bij andere liederen het geval was’, zei Schubert na de voltooiing van zijn ‘Winterreise’ tegen zijn vrienden, met wie hij er al vele muziek- en voorleesavonden in huiselijke kring op had zitten. De vrienden waren verbluft over de sombere stemming van deze liederen, die Schubert met bewogen stem voordroeg. Toen zijn vriend Schober verklaarde dat hem eigenlijk alléén ‘Der Lindenbaum’ bevallen was, reageerde Schubert: ‘Mijzelf bevallen deze liederen beter dan alle andere die ik geschreven heb, en jullie zullen er spoedig hetzelfde over denken.”
- Franz Schubert / Classic.nl

Makers

Ragazze Quartet
Rosa Arnold – viool
Jeanita Vriens – viool
Annemijn Bergkotte – altviool
Rebecca Wise – cello

Martijn Cornet – zang

Wim ten Have – arrangement

Locatie

Theater de Veerensmederij