WINTERREISE SCHUBERT

Ragazze Quartet brengt een indringende versie van Schubert’s Winterreise, in een arrangement voor bariton en strijkkwartet.

Winterreise neemt een centrale plaats in in het liedoeuvre van Schubert en in de harten van de liefhebbers van zijn muziek. Van het werk verschenen tot op heden honderden cd-opnames. De reeks van 24 liederen is oorspronkelijk geschreven voor een duo van zang en piano. Op verzoek van het Ragazze Quartet –nieuwsgierig naar nieuwe klankkleuren in de liederen- maakte arrangeur Wim ten Have een bewerking van de pianopartij. De hang naar het onbekende, en onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise. Deze reis is niet zomaar een reis: het is een enkele reis naar het onbekende.

★★★★ Volkskrant: Ragazze Quartet brengen een indringende versie van Schubert’s Winterreise, in een arrangement voor bariton en strijkkwartet.

Duur concert: 70 min, geen pauze

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
za 28 meimei 2022 20:30 Veerensmederij - Amersfoort 033-2020922 Online bestellen

Muziek

 Franz Schubert – Winterreise op. 89, D. 911

Recensies

De Gelderlander - 5 sterren

Volkskrant - 4 sterren

Reviews

‘Kom vandaag bij Schober, ik zal jullie een cyclus huiveringwekkende liederen voorzingen. Ik ben benieuwd wat jullie zeggen. Ze hebben mij meer aangegrepen dan ooit bij andere liederen het geval was’, zei Schubert na de voltooiing van zijn ‘Winterreise’ tegen zijn vrienden, met wie hij er al vele muziek- en voorleesavonden in huiselijke kring op had zitten. De vrienden waren verbluft over de sombere stemming van deze liederen, die Schubert met bewogen stem voordroeg. Toen zijn vriend Schober verklaarde dat hem eigenlijk alléén ‘Der Lindenbaum’ bevallen was, reageerde Schubert: ‘Mijzelf bevallen deze liederen beter dan alle andere die ik geschreven heb, en jullie zullen er spoedig hetzelfde over denken.”
- Franz Schubert / Classic.nl

Makers

Ragazze Quartet
Rosa Arnold – viool
Jeanita Vriens – viool
Annemijn Bergkotte – altviool
Rebecca Wise – cello

Michael Wilmering* – zang

Wim ten Have – arrangement

*Bariton Martijn Cornet is vanwege een nasleep van corona helaas verhinderd, gelukkig hebben we geweldige vervanging gevonden in Michael Wilmering.
 

Locatie

Theater de Veerensmederij