Brieven aan Mondriaan

Een liedcyclus van fictieve brieven aan Piet Mondriaan, geïnspireerd op de briefwisseling tussen Piet Mondriaan en Willy Wentholt.

Piet Mondriaan schreef 22 brieven aan Willy Wentholt, een lerares Franse taal uit Amsterdam met wie hij vijf jaar lang een knipperlichtrelatie onderhield. Meer dan de meeste andere brieven bevatten deze details over het gevoelsleven van de kunstenaar. Daarnaast zijn deze brieven van belang als verslag van Mondriaans tweede periode als kunstenaar in Parijs, kort na de Eerste Wereldoorlog, en zijn ontwikkeling als lid van De Stijl-groep. De brieven die Willy Wentholt aan Mondriaan schreef schijnt hij na lezen direct weggegooid te hebben.

Voor schrijfster Daantje Idelenburg en componist Niek Idelenburg was het ontbreken van deze brieven aanleiding om fictieve brieven te maken. Een soort Voix Humaine waarbij je de andere stem ook niet hoort.
WO1 is een belangrijk onderdeel van de Amersfoortse geschiedenis. Duizenden Belgen werden in Amersfoort ondergebracht. Maar ook de Spaanse griep die Mondriaan trof komt pijnlijk dichtbij de situatie als in onze huidige pandemie. Maar het zijn ook de kleinere gevoelszaken. Zo komt Mondriaan in een van zijn brieven oprecht uit voor zijn gevoelens, maar lijkt Willy vooral ontdaan dat hij per se een huwelijk wil. En hoe zit het met zijn bijnaam? Piet de onzichtbare.
Brieven aan Mondriaan biedt een weliswaar fictief, maar op feiten gebaseerd inkijkje in de gevoelswereld van Piet Mondriaan en Willy Wentholt.

Voor de uitvoering tekenen mezzosopraan Karin Strobos en pianist Ernst Munneke.

Ga voor alle projecten in dit jubileumjaar naar Mondriaan 150

De verkoop van 'brieven aan Mondriaan' tijdens festival September Me start binnenkort. Mocht je toch al willen reserveren: stuur dan een mail 

 

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
zo 25 septembersep 2022 11:00  - Amersfoort 033-2020922 Online bestellen

Trailer

Makers

briefteksten: Daantje Idelenburg | muziek: Niek Idelenburg | regie: Joke Hoolboom | video: Ard van der Veldt | mezzo-sopraan: Karin Strobos | pianist: Ernst Munneke

met speciale dank aan:

het Mondriaan Editieproject

Kunstmuseum Den Haag

Mondriaanhuis Amersfoort

 

Foto van Karin Strobos: Sarah Wijzenbeek

Locatie

Theater de Veerensmederij
Soesterweg 330, Amersfoort