Kika Sprangers & Pynarello - No Man's Land

Kika Sprangers & Pynarello: No Man's Land

Trouw ★★★★ 'Zeer inspirerend deze samenwerking. Tussen saxofonist Kika Sprangers, het grote jazztalent, en Pynarello, het jonge, flexibele ensemble dat van klassieke muziek houdt. De achtdelige compositie die Sprangers schreef gaat ook verder dan jazz met wat strijkers erbij. Beide partijen gaan echt op zoek naar elkaar. Toch is het meest indrukwekkend de compositie zelf' 

Kika Sprangers is een talentvolle jazz saxofoniste. Haar stijl sleurt je automatisch en bedrieglijk eenvoudig mee, maar het is nooit voorspelbaar. Het is jazz die van stilte opzweept naar symfonische proporties zonder een moment kitcherig te worden.

Pynarello maakte snel naam door de grote symfonien zonder dirigent uit het hoofd te spelen. Een aanstekelijke, nieuwe manier van musiceren.

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
zo 31 oktober 2021 15:00 Veerensmederij - Amersfoort 033-2020929 Online bestellen

Trailer

Recensies

Kika Sprangers & Pynarello | No Man’s Land

Trouw ★★★★ 'Zeer inspirerend deze samenwerking. Tussen saxofonist Kika Sprangers, het grote jazztalent, en Pynarello, het jonge, flexibele ensemble dat van klassieke muziek houdt, maar niet zo van de dogma’s die soms met het genre gepaard gaan.

De achtdelige compositie die Sprangers schreef gaat ook verder dan jazz met wat strijkers erbij. Beide partijen gaan echt op zoek naar elkaar. Zo is de vlammende vioolsolo in het titelnummer ronduit jazzy, en de precieze, ingetogen speelwijze van de excellente drummer Jasper van Hulten haast klassiek.

Van Hulten heeft ook een belangrijk aandeel in de voortreffelijke dynamiek. Terwijl er in de ritmes voortdurend verschuivingen plaatshebben en de muziek dus constant in beweging is, ervaart de luisteraar juist vooral rust en evenwicht.

Fraai is ook het gebalanceerde groepsgeluid, warm en contrastrijk, waarbij de sfeervolle melodielijnen van Sprangers’ sax optimaal naar voren komen. Terwijl zij schittert, speelt op de achtergrond Wolfert Brederode pianopartijen die met hun subtiliteit en verbeeldingskracht zeer indringend zijn.

Toch is het meest indrukwekkend de compositie zelf. Sprangers is er overtuigend in geslaagd een werk te creëren dat aangenaam en toegankelijk is, maar tegelijk gelaagd, fijntjes verstopt gebeurt er zoveel dat de luisteraar zich geen tel verveelt' 

Reviews

'Muziek die klinkt als kleuren in ragfijne lijnen' Lees hier de recencie in NRC over een eerder programma van Kika Sprangers en haar Large Ensemble

Makers

bezetting No man's land: Kika Sprangers: saxofoon | combo met Wolfert Brederode | Thomas Pol | Jasper van Hulten | strijkersensemble Pynarello

Locatie

Theater de Veerensmederij

Soesterweg 330, 3812BH Amersfoort