Zapp Mattheus (8+)

Zapp Mattheus is geschreven door tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest. Samen met Niek Idelenburg creëerde hij een familieconcert: een compacte Matthäus Passion van ca. 1 uur. Bondig, maar met het grootste respect voor Bachs meesterwerk en het Bijbelse verhaal, zodat iedereen kennis kan maken met deze prachtige muziek.

In Zapp Mattheus vertellen twee jongens het verhaal van Jezus’ kruisiging, met voetbal als metafoor. Jezus is de coach, de twaalf discipelen het elftal met één reserve en het Laatste Avondmaal de finale. Logisch dat het sterven van Jezus gelijkstaat aan scoren: het maakt hem onsterfelijk. Godslastering? Nee. Schrijver Simon van der Geest benadert zijn onderwerp uiterst serieus en met grote precisie. 

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT
Nog wel te zien op 31 maart in het Muziekgebouw Amsterdam en 1 april in Tivoli Utrecht:
Klik hier voor Utrecht
Klik hier voor Amsterdam

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
za 30 maartmrt 2024 16:00 Veerensmederij - Amersfoort 033-2020920 Uitverkocht!

Trailer

Foto's

Reviews

Interview in Trouw door Frederike Berntsen

De Matthäus van Niek en Simon

In de 'Zapp Mattheus' speelt Jezus op gympies een potje voetbal. Het is een kortere, simpeler versie van het lijdensverhaal, mét de muziek van Bach. Niet alleen voor kinderen.

Van der Geest en dirigent Niek Idelenburg staken de koppen bij elkaar. "Deze muziek en dit verhaal zijn zo bijzonder", zegt Idelenburg. "Bach heeft iets geweldigs geschreven, daar móéten kinderen kennis mee maken. En niet alleen kinderen, de 'Zapp Mattheus' is bedoeld voor iedereen die nog niet vertrouwd is met een passie-uitvoering van bijna drie uur. Dan duren de recitatieven - die wij er nu uitgeknipt hebben - wel erg lang, en ze zijn moeilijk te begrijpen."

Aad en Bram vertellen het verhaal van het potje voetbal tot en met de kruisiging. De rollen worden gespeeld door jonge acteurs gewoon op gympen en in spijkerbroek. Achter hen op het podium zit het Amsterdams Bach Consort van Idelenburg dat een aantal muzikale hoogtepunten uit de 'Matthäus' begeleidt, zoals de aria's 'Erbarme dich', 'Aus Liebe' en het duet 'So ist mein Jesus nun gefangen'.

Voor de puristen is een uurtje sort of 'Matthäus' natuurlijk niet te doen, of wel? "Met de muziek wordt absoluut niet gerommeld", zegt Idelenburg. "Die staat als een huis. Ik heb geen behoefte aan een versie voor twee piano's en een fluit. Dus de purist heeft wat dat betreft niets te klagen. De aria's worden in het Duits gezongen, en zijn daarom misschien lastig te doorgronden, maar het kan ook een uitdaging zijn om wat beter naar de muziek te luisteren. 'Erbarme dich': het kan niet anders dan dat je die klanken diep van binnen voelt, of je nu wel of niet goed bent in Duits. De afwisseling die we hebben geconstrueerd, tussen muziek en gesproken tekst, houdt de vaart erin. Soms overlapt het gesproken woord de muziek, Bach is natuurlijk ook een beetje theater."

Van der Geest: "De kern van het verhaal blijft overeind". Wat is die kern? "De vrienden vormen de basis, de warmte die ze elkaar geven." Op Judas na, die verraadt Jezus. Van der Geest gaf er een eigen draai aan: aan de rand van het voetbalveld fluistert Jezus iets geheimzinnigs in het oor van Judas. Maar wat? "Kijk, Judas is een heel interessant personage, veel te boeiend om alleen als verrader af te schilderen. Er zit een hele psychologie achter zo'n man, daar wordt flink over gespeculeerd. Ik wilde hem ietsje uitlichten en maak het spannender met dat gefluister."

"Voor kinderen schrijven is heel verrijkend", vervolgt Van der Geest, die twee jaar terug de Gouden Griffel won met 'Dissus'. "Je hebt één beperking: het dwingt je om helder en eerlijk te zijn, zonder opsmuk en intelligentdoenerij, om zo tot de kern te komen. Waar gaat het nou eigenlijk over? Je ontkomt er niet aan persoonlijk te worden. Want als je op zoek gaat naar de essentie, kom je bij jezelf terecht: waar gaat het voor mij over?

Makers

creatie: muziek: Johann Sebastian Bach | tekst: Simon van der Geest | idee & muzikale leiding: Niek Idelenburg |  Joke Hoolboom: regie 

uitvoering: Max Weisscher & Wietse Stuiver – vertellers | Bobbie Blommesteijn sopraan | Eline Welle – mezzo sopraan | koren: Amsterdams Bach Consort & Cappella Amsterdam | orkest: Carthago Consort

 

Locatie

De Veerensmederij is 12 minuten lopen vanaf Amersfoort CS

makkelijk bereikbaar met de fiets

gratis parkeren