Veerensmederij

Foyer en afmetingen theaterzaal

De Veerensmederij heeft een ruime foyer en is o.a. voorzien van een ontvangstbalie, een garderoble, een ruime bar en groot beeldscherm,

De theaterzaal is bruto 16 meter breed, 11 meter diep en 5 meter hoog op het laagste punt (puntdak) de zaal heeft een tribune die in basis plaats heeft voor 180 bezoekers

 

Technische informatie

klik HIER voor de technische tekening

Klik HIER voor de technische informatie

 

Van fabriek naar theater

De Veerensmederij, achter het centraal station van Amersfoort, is op 2 oktober 2010 geopend door H.K.H. Prinses Máxima. 

De Veerensmederij was de werkplaats van de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij in Amersfoort. Hier werden destijds de veren voor de onderstellen van de treinwagons gesmeed. De hoge schoorstenen op het pand verwijzen nog naar de smidsvuren die langs de gevels stonden opgesteld.

In 2000 zijn de ovens gedoofd en is het pand buiten gebruik gesteld. Dankzij steun en inzet van gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Siesta en Holland Opera is de Veerensmederij inmiddels een van de Rijksmonumenten op de Wagenwerkplaats en heeft het een zeer grondige renovatie ondergaan.

Alle karakteristieke onderdelen van de smederij zijn weer in ere hersteld. Het fraaie metselwerk met hoge gietijzeren vensters, de bijzondere ijzeren dakspantconstructie, de unieke schoorstenen en de originele opbouw met houten ventilatieluiken pronken weer als in het begin van de vorige eeuw.